Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (2024)

Gerelateerde artikelen

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (1)

    Curiosa klassiek: Schaken en muziek

    Er zijn genoeg musici en componisten geweest die een voorliefde voor schaken hadden, maar niemand is beroemder geworden danmeer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (2)

    Klassiek: Op vakantie met beroemde componisten

    Ook componisten hebben behoefte aan vakantie. Verandering van omgeving levert vaak nieuwe inspiratie op. Is het niet om los temeer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (3)

    Basiscollectie klassiek: Franz Schubert

    Tegenwoordig behoort Franz Schubert(1797-1828) tot een van de grote componisten uit de 19e eeuw. Maar toen hij op 31-jarigemeer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (4)

    Klassiek: Brahms en het orgel?

    Brahms begon zijn carrière als concertpianist. Het orgel had niet direct zijn voorkeur. Dit artikel gaat dan ook niet zozeermeer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (5)

    Klassiek: Fanny Mendelssohn, componist

    Waarom spreken we nog steeds van vrouwelijke componisten? We hebben het toch ook niet over mannelijke componisten? Compositieleraarmeer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (6)

    Curiosa klassiek: Eindexamenmuziek

    Voor duizenden scholieren is mei de spannendste maand van het jaar. De bloeimaand staat voor hen in het teken van de eindexamens.meer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (7)

    Basiscollectie klassiek: Maurice Ravel en de Eerste Wereldoorlog

    Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldde onverwachts de Franse componist Maurice Ravelzich vrijwillig aan voor legermeer

  • Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (8)

    Basiscollectie klassiek: De geliefde hoornconcerten van Richard Strauss

    Als je hoornisten vraagt naar welke hoornconcerten echte klassiekers zijn, dan staan die van Wolfgang Amadeus Mozart en Richardmeer

GenreSymfonie

De Symfonie geldt als een ideale belichaming van de zogenaamde Weense klassieke stijl (Haydn, Mozart en Beethoven). ‘Klassieke stijl’ wil allerminst zeggen dat deze muziek koel en afstandelijk is. Licht en donker strijden hier met elkaar, om in een hogere orde met elkaar verzoend te worden. Hoogtepunten in het genre zijn de Londense Symfonieën van Haydn, de Jupiter-Symfonie van Mozart en de Negen Symfonieën van Beethoven. De latere symfonieën uit de romantiek vormen een tweestromenland. Mendelssohn, Schumann en Brahms hielden vast aan het traditionele stramien van Haydn en Mozart, terwijl Berlioz, Bruckner en Mahler de grenzen van de symfonische expressie steeds verder verlegden. meer

Componist Felix Mendelssohn-Bartholdy
  • Felix Mendelssohn-Bartholdy
  • Robert Schumann

Mendelssohn wordt vaak met Mozart vergeleken. Beiden waren wonderkinderen, beiden hadden een getalenteerde zus en beiden stierven jong. Mendelssohn, zoon uit een tot het christendom bekeerd welgesteld joods gezin, bleek al zeer jong een muzikaal fenomeen dat ook nog kon dichten en schilderen. Als componist keek Mendelssohn meer achterom dan vooruit: zijn grote voorbeelden waren Bach, Händel en Mozart.
Het was Mendelssohn die Bach weer uit de vergetelheid haalde en de eerste zet gaf aan de Bachrevival die sindsdien nog steeds voortduurt. Een eeuw na de première voerde Mendelssohn namelijk Bachs Mattheüspassie voor het eerst weer uit. Dat was in 1829.
Drie jaar eerder, dus op zijn 17de, had hij zijn meesterlijke ouverture A midsummer night's dream op.21, gecomponeerd naar het toneelstuk van Shakespeare. Het is een van de absolute topstukken uit de orkestmuziek aller tijden. Ook zijn Vioolconcert in e op.64 behoort tot een van de mooiste in de 19de eeuw. Verder schreef hij tijdens zijn reizen door Europa de briljante Italiaanse symfonie, de Schotse symfonie en de ouverture Die Hebriden.
Hoewel hem in zijn muzikale carrière alles voor de wind ging, maakte zijn zwakke gestel hem emotioneel kwetsbaar. De dood van zijn lievelingszus Fanny werd hem fataal: Mendelssohn stierf in hetzelfde jaar, 38 jaar oud. (SvdP) meer

Robert Schumann was groot in het kleine: zijn piano- (Papillons, Carnaval, Humoreske, Kreisleriana, Kinderszenen) en liedcycli (Dichterliebe) zijn als het ware lange ketens van wisselende stemmingen, variërend van lieflijke dromerijen tot stormachtige razernij. In zijn Davidsbündlertänze deed hij het voorkomen alsof de dansen afwisselend geschreven waren door twee tegengestelde alter ego's: de energieke Florestan en de melancholische mijmeraar Eusebius. Deze Davidsbündlertänze waren een uitdrukking van Schumanns liefde voor de 10 jaar jongere Clara Wieck, de dochter van Schumanns pianoleraar Friedrich Wieck (die overigens fel tegen de verloving gekant was). Schumanns compositorische arbeid bleef overigens niet beperkt tot het maken van miniaturen alleen. Mede op aandringen van Clara ging Schumann zich toeleggen op meer grootschalige vormen. Vandaar dat hij ook op het terrein van de kamermuziek, concerten, symfonieën en oratoria belangrijk werk heeft nagelaten (Symfonieën nr.2 & 3 'Rheinische', Celloconcert, Kwintet voor piano en strijkers, Das Paradies und die Peri). Schumanns laatste jaren waren triest: op 27 februari 1854 gooide de manisch-depressieve componist zijn trouwring in de Rijn, om vervolgens zelf in het ijskoude water te springen. Na zijn redding verbleef hij vrijwillig in een gesticht, waar hij op 29 juli 1856 overleed.

Symphony no. 3 in e flat, "rhenish" / a midsummer night's dream overture - Felix Mendelssohn-Bartholdy - Muziekweb (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5971

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.